A tavasz egyben a gyomszezon kezdete is, szinte a kert minden részében megjelennek a hívatlan vendégek.

A szabad, nyílt talajfelületeket azonnal ellepik, de a gyepben, virágos kertben is mindenhol ott lehetnek.

A klasszikus mechanikai eltávolításon túl nagyon fontos védekezési mód a vegyszeres, azaz a gyomirtó szerek használata.

A gyomirtók két alaptípusa a szelektív és a totális.

A szelektív szerek egyes növény fajokat elpusztítanak, másokat nem bántanak. Házikertben elsősorban a gyepben szokás használni őket, főleg a kétszikű gyomokat (pitypang, pásztortáska, tyúkhúr…) lehet őket eredményesen eltávolítani a gyepből.

A totális gyomirtók minden növényre veszélyesek, a levelekre kifújva bekerülnek a növény nedvkeringésébe és gátolják egyes életfolyamataikat, ezért azok elpusztulnak. Lágyszárúakat legtöbbször már egy kezelés is elpusztít, de fás növényekre fújva azokban is komoly károkat képesek okozni.

Fontos kiemelni, hogy a gyomirtó nem tesz különbséget haszon növény és gyom között. A totális gyomirtó mindent el fog pusztítani, a zöldségektől elkezdve a füvön át egészen a gyomokig, amire kijut. A szelektív kétszikű gyomirtókkal akár a kerti évelőket is tönkre lehet tenni, ha gyep fújása közben rájuk is kerül.

Ezért ténylegesen nagyon figyelni kell, hogy a gyomirtó melyik növényre kerül!

Lehetőleg a gyomirtáshoz használjunk külön permetező gépet, amit másra nem használunk és jelöljük is meg.

Ha egy permetező gépünk van, és azt használjuk gyomirtásra és más növényvédőszerek kijuttatására is, mindig mossuk el gyomirtás után, és soha, de soha ne hagyjunk benne szermaradékot. Ha mégis maradt benne, sose fújjuk ki kultúr növényre, hanem semmisítsük meg. Gyomirtás után a közös használatú gépet minden alkalommal alaposan el kell mosni, s még tiszta vizet is kell vele permetezni, hogy ne csupán a tartály, de a permetező szár és a fúvóka is kitisztuljon.

Minden alkalommal oda kell figyelni, hogy milyen szert használunk, elolvasni a leírását. Mindig legyünk tisztában, hogy szelektív vagy totális gyomirtót keverünk-e, és akkor mely növényekre használjuk majd!

 

A gyomirtó nem játék, nagyon óvatosan bánjunk vele!

Vigyázzunk a gyomirtással!