A kajszi vagy ismertebb nevén sárgabarack egyetlen kertből sem hiányozhat, hiszen a magyar gasztronómia egyik nélkülözhetetlen alapköve. Frissen fogyasztva, de számos feldolgozott formája (lekvár, befőtt, pálinka, aszalvány) is ott van minden háztartásban. Szinte egyetlen családi ünnep sem képzelhető el a belőle készült finomságok nélkül.

Ezek alapján érthető ha mindenki szeretné, ha kertjében ott lenne, és teljes erőbedobással teremne. Mit érdemes mégis figyelembe venni mikor kiválasztjuk a fajtát? Két irányból érdemes megvizsgálni a kérdést. Egyrészt a növény igényeit, a környezeti adottságokat és a lehetséges ápolási lehetőségeket kell figyelembe venni, másrészt a felhasználási cél, termésminőség íz a fontos szempont.

A környezeti feltételek közül a kajszi esetében a legproblémásabb a fagyérzékenysége. Mivel nagyon korán virágzik, sajnos sok évben éri a virágokat fagykár, s emiatt jelentősen csökken a termés mennyiség, vagy éppen nem is terem az adott évben. Az olyan helyekre, ahol gyakoribbak a fagyok érdemes a későbbi virágzású fajták közül választani, mint a Bergeron, Mandulakajszi vagy a Ceglédi arany. A legfagyveszélyesebbek a korán virágzó fajták, mint például a Ceglédi óriás.

Bergeron

Ha van lehetőség több fát ültetni a kertbe, érdemes több virágzási idejű fajtát összeválogatni, hogy legyen benne közepes és kései virágzású fajta is. Így fagyosabb tavaszokon is nagyobb biztonsággal lehet termésre számítani.

Ha elsődleges szempontnak a kiváló íz a legfontosabb, egyértelműen a Magyar kajszi és a Gönci magyar kajszi a legjobb választás. Páratlanul finom ízüket egyaránt élvezhetjük frissen fogyasztva, de a legjobb lekvár és pálinka alapanyagok is egyben.

Gönci magyar kajszi

Hasonlóan kiváló ízű a Pannónia fajta termései, azonban egy kisebb, tömöttebb koronát nevelő fajta, így kisebb kertekbe is tökéletes választás lehet.

Keményebb húsú fajta a Mandulakajszi, amely nevét a nagyméretű, hosszúkás terméséről kapta. A keményebb hús miatt kiváló befőtt készíthető belőle, és nagyon kellemes friss fogyasztásra is

Mandulakajszi

Aki kimondottan nagyméretű termésekért rajong, számára remek választás lehet a Ceglédi óriás. Hatalmas termései nagyon szépek és ízletesek is. Az elsők között van az érési sorrendben, ami különlegessé teszi, azonban sajnos korai virágzása miatt könnyen fagykárossá válhat.

Ha van lehetőség érdemes a kertbe akár több kajszit is telepíteni, ezzel egyrészt tudjuk csökkenteni a fagyok miatti terméskiesést, másrészt a porzás is sokat javul. A kajszik nagyrésze öntermékeny, de idegenporzással lehet növelni a terméskötődést és így a termésmennyiséget. A Ceglédi óriás önmeddő, mellé mindenképpen szükséges porzófajta telepítése.

Ceglédi óriás

Amikor a kertben a kajszifának keresünk helyet érdemes a leginkább fagy és szélvédett helyet keresni, ezzel is tudjuk védeni a virágzáskori fagyoktól.

Melyik kajszi fajtát válasszam?