A téli időszakban a kertbarátok leginkább pihenéssel, sétával tudják mulatni az időt kertekben, hiszen ilyenkor nagyon kevés a kinti tennivaló. Sokan várják már, hogy mikor lehet nekiállni az első nagyobb hangvételű munkának a gyümölcsfák metszésének. A metszés ideális ideje a tél elmúltával, a tavasz kezdetével lenne, amikor a fák még nyugalmi állapotban vannak, a rügyek fakadása előtt. Nagyobb gyümölcsösökben szokás, hogy már a tél folyamán is metszenek, hogy tavaszra a végére érjenek.

Házi kertekben még azonban legjobb várni vele, a nagyon hideg napokon pedig különösen óvatosnak kell lenni. A nulla fok alá hűlt vesszőkön, ágakon komoly égési sérülést lehet okozni, ha valaki szabadkézzel hozzájuk ér. A vágási felületeken keletkező sebek sem gyógyulnak ilyenkor megfelelően, tehát növényélettani szempontból sem ideális a nagyon hidegben való metszés.

A tél jelentős része még előttünk áll, amikor a mostaninál még nagyobb és hosszabb ideig tartó lehűlések is előfordulhatnak, ami akár komolyabb fagykárt is okozhat a rügyekben. Ezeket a tél végi metszésnél már láthatjuk, s az esetleges fagykárokat a metszéssel tudjuk korrigálni.

 

Óvatosan a téli metszéssel!