Öntözni kell, ez sajnos nem is kérdés. Elnézve az időjárás szeszélyeit csak úgy érezhetjük biztonságban kertünket, növényeinket, ha gondoskodunk folyamatos csapadék utánpótlásról. Itt a kardinális pont, hogy megfelelő mennyiséget jó időben juttassunk ki. A legtöbb kertben ezek együttes megléte nehezen párosítható össze, így szükség van egy jól működő öntözőrendszerre.

Öntözőrendszerek építése során cégünk teljes körű kivitelezést vállal, ennek keretében a vízvételi hely kialakításától (vezetékes rendszerről leágazás, kút kialakítás), a gépészet beépítésén (szivattyú és annak vezérlése), a rendszer felprogramozott átadásáig. Kizárólag első osztályú anyagokkal és a legnagyobb nevű gyártók termékeivel dolgozunk, szakértő, nagy rutinnal rendelkező munkatársakkal. Hozzáértésünket prezentálja a rendszerek okleveles kertészmérnök által, számítógépes tervezőprogrammal készített tervei, amelyek alapján a rendszereket kivitelezzük. Mindezek okán bátran vállalunk minden, általunk kivitelezett rendszerre 24 hónap garanciát, amelynek keretében az esetleges meghibásodott alkotó elemet munkatársaink cserélik, vagy állítják be.

Mielőtt abbahagyná az olvasást, hogy túl költséges esetleg nehezen kivitelezhető egy ilyen rendszer, most szólok, hogy nagyon sok a tévhit az öntözőrendszerekkel kapcsolatban. A következőkben számos fontos dolgot leírunk, de bátran keressenek meg minket, szívesen állunk rendelkezésükre.

Kiemelném, hogy a kert felmérése, a rendszer tervezése, egy árajánlat készítése díjmentes. Minden költség és kötelezettség nélkül szívesen meglátogatjuk Önöket, s szóban is bemutatjuk az öntözőrendszerek működését, előnyeit, Nyúl településen található kertészeti árudánkban pedig működés közben is be tudjuk mutatni az öntözőrendszer működését, annak alkotó elemeit.

Az első kérdés minden esetben az ár szokott lenni, hogy mennyiért építünk ki egy komplett rendszert. A válasz ilyenkor egyszerű, ugyanis egyedi ajánlatot készítünk mindenki számára. Nincs két egyforma kert, ezért minden esetben pontosan felmérjük a kertet, majd tervező program segítségével pontosan megtervezzük a szükséges rendszert.

Ez alapján tudunk adni egy pontos, mindenre kiterjedő árajánlatot. Miért hangsúlyozzuk, hogy egyedi árazást alkalmazunk? Mert nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni a kertnél, hogy a legjobb megoldást tervezhessük meg.

Egy ilyen, aprólékos terv készül minden kertről, így tudjuk pontosan kiszámolni a rendszer anyagszükségletét és munkadíját
Egy ilyen, aprólékos terv készül minden kertről,
így tudjuk pontosan kiszámolni a rendszer anyagszükségletét és munkadíját

Mivel cégünk az öntözéstechnika területén komplex szolgáltatást nyújt, ennek keretében amennyiben szükséges gondoskodunk a kút fúrásáról (megbízható, engedélyekkel rendelkező partnerünk segítségével, aki természetesen garanciát is ad az elkészült kútra), ha szükséges a szivattyú telepítési helyéül szolgáló építmény, vagy akna megépítéséről, a szivattyú, illetve annak vezérlésének beépítéséről, beüzemeléséről.

Természetesen szakmai tapasztalataink segítségével tanácsot adunk a legideálisabb szivattyú típus kiválasztására, amelyet mi szívesen be is szerzünk, s beépítünk így Önöknek kulcsrakész megoldást tudunk kínálni, amelyre természetesen garanciát vállalunk.

Az automata öntözőrendszerekkel megoldást tudunk nyújtani a kert minden részére, hiszen lehet vele öntözni a kis, akár pár négyzetméteres felületektől egészen a sportpálya méretig a gyepet, de a különböző ágyások, sziklakertek, sövények, akár balkonládák is bekapcsolhatóak az öntözésbe, de a zöldséges kert, vagy az utcai díszfa locsolása sem megoldhatatlan feladat. Természetesen a rendszer minden eleme moduláris, azaz a Megrendelő igénye áll mindenek felett, vagyis oda tervezünk locsolást, ahová szeretnék.

A technikai megvalósítással nem untatnék senkit, weblapunkon a Cikkek menü alatt több írást is olvashatnak, amely az öntözőrendszerek felépítését tárgyalja.

Röviden annyit érdemes tudni, hogy gyepfelületeket különféle rejtett szórófejekkel locsoljuk, ezek a locsolási időn kívül visszahúzódnak a talajba, nem zavarják a kert használatát, még a fűnyíró is elmegy felettük. Sokféle szórófej típus létezik, minden esetben a leghatékonyabb megoldást választjuk.

A spray szórófejeket nagyon kicsi, 2-3 méteres szórási sugárnál használjuk. A legtöbb felületre kiváló megoldást adnak a forgó vízsugaras változó kilépőszögű szórófejek, az extrém nagy, 10 méter feletti szórási sugár esetén pedig a rotoros szórófejek széles választékából építjük be a legmegfelelőbbet.

Az ágyások, kiültetések, sövények esetén általában csepegtető öntözést alkalmazunk, amely kimondottan víztakarékos. Kisebb évelők, egynyáriak mellett gyakran használunk mikroszórófejeket is, amelyek minimális locsolási sugárral rendelkeznek, kevés vizet juttatnak ki, de célzottan azok a növények kapják, ahová szánjuk. Így akár bejáró utak mellett is tudjuk öntözni a növényeket, anélkül, hogy az útra is víz kerülne.

Az öntözőrendszerek esetén számtalan lehetőség van, szinte nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani.

Az öntözőrendszerek lelke a vezérlőegység, amelyen keresztül meghatározhatjuk, hogy mely kert részeket milyen gyakorisággal öntözzük. Vezérlőegységből is többféle áll rendelkezésre, az egyszerűbbeken túl, a komoly, akár minden napra többféle beállítási lehetőséget kínálókig. A vezérlést is lehet finomítani különböző érzékelők segítségével, így megoldható, hogy esőben, nagy szélben szüneteljen az öntözés. A vezérlőegység elektromos kapcsolatban áll a mágnesszelepekkel, amelyek legtöbbször egy talajba rejtett szelepaknában kapnak helyet. A mágnesszelepek, úgy működnek, mint egy “elektromos csap”, azaz a vezérlő adta jelre nyitják, vagy zárják a víz útját. A mágnesszelepektől a víz a szórófejekig egy csővezeték rendszeren jut el. A szórófej felugró kivitelűek, azaz a víznyomására felugranak, majd mikor az öntözés lezárult, ismét visszahúzódnak a talajba.

Gyakran merül fel problémaként, hogy az esetleges építéstől megijednek, hogy a kertben kár esik.

Minden esetben a lehető legnagyobb körültekintéssel járunk el, a rendszer szerelvényeit elrejtjük, az építés során csak ott bontjuk meg a kertet, ahol szükséges. Ha a gyepet fel kell szedni a csövek beépítése miatt, azt gyeptéplaként szedjük fel, majd a rendszer telepítése után visszaültetjük. Tapasztalataink szerint az óvatos bontásnak köszönhetően az építés nyomai 2-3 belül teljesen eltűnnek.

Az építés során is a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk. Ennek keretében a szórófejek nem közvetlenül a gerincet adó vezetéken ülnek, hanem oda flexibilis bekötőcsövekkel csatlakoztatjuk őket. Ez egyrészt előnyös, hiszen nem a szegélyek mellett kell felbontani a gyepet (nem mozdul ki a szegélykő, nem kell vésni a szegélyrögzítő betonból…), mégis a szórófej egészen a szegélyig kihelyezhető, tehát nem marad öntözetlen felület. Másrészt ha a szórófejet valamiért át kell helyezni, kisebb távolságon belül a gerinc bontása nélkül megoldható (például a tujasor előtti szórófejeket néhány év után jellemzően beljebb kell helyezni a gyep felé, mert a tuják rájuk nőnek és lefogják a vizet. Ezzel a technológiával ez a művelet percek alatt, szinte bontás nélkül elvégezhető.). Harmadrészt a szórófej a rugalmas bekötés miatt sokkal ellenállóbb. Ha autóval rámegyünk el tud mozdulni és nem fog eltörni sem a szórófej sem a bekötő idom.

Az elektromos csatlakozásokat is a legkorszerűbb vízmentes megoldásokkal rögzítjük.

Újdonságként elérhető már az online felülettel rendelkező, távolról is írányítható vezérlő, amelyet bármelyik kertbe szívesen beépítünk.

Természetesen nem csupán díszkertek öntözőrendszerének építését vállaljuk, mezőgazdasági termelő üzemek, gyümölcs, zöldség ültetvények öntözőrendszerének tervezése, kivitelezése is szerepel tevékenységeink között.