Öntözni kell, ez sajnos nem is kérdés. Elnézve az időjárás szeszélyeit csak úgy érezhetjük biztonságban kertünket, növényeinket, ha gondoskodunk folyamatos csapadék utánpótlásról. Itt a kardinális pont, hogy megfelelő mennyiséget jó időben juttassunk ki. A legtöbb kertben ezek együttes megléte nehezen párosítható össze, így szükség van egy jól működő öntözőrendszerre.

Cégünk foglalkozik öntözőrendszerek tervezésével, a szükséges anyagok értékesítésével és igény esetén tudunk javasolni a kivitelezéshez is partnert.

Akár magánszemélyek akár kertépítő partnerek részére készítünk tervrajzot az öntözőrendszer elkészítéséhez, ehhez csak egy megfelelő pontosságú helyszínrajzra és a vízkivételi hely adataira van szükségünk. Az elkészült tervrajz alapján anyagkiírást és egy árajánlatot készítünk.

Akik otthon, maguk szeretnék megépíteni a saját öntözőrendszerüket a tervrajz mellé tudunk adni telepítési segédletet, s munkatársaink szívesen elmagyarázzák a telepítés folyamatát, s akár az építés során is tudunk szakmai támogatást biztosítani.

A rendszer minden elemére, de akár a vízkivételi pont kialakítására is tudunk megoldást szolgáltatni, a rendszer minden elemét tudjuk szállítani az öntözésvezérlőtől egészen a szivattyúig.

Kizárólag első osztályú anyagokkal és a legnagyobb nevű gyártók termékeivel dolgozunk. Hozzáértésünket prezentálja a rendszerek okleveles kertészmérnök által, számítógépes tervezőprogrammal készített tervei, amelyek alapján a rendszereket könnyen és kiváló minőségben kivitelezhetőek.

Mielőtt abbahagyná az olvasást, hogy túl költséges esetleg nehezen kivitelezhető egy ilyen rendszer, most szólok, hogy nagyon sok a tévhit az öntözőrendszerekkel kapcsolatban. A következőkben számos fontos dolgot leírunk, de bátran keressenek meg minket, szívesen állunk rendelkezésükre.

Egy ilyen, aprólékos terv készül minden kertről, így tudjuk pontosan kiszámolni a rendszer anyagszükségletét és munkadíját
Egy ilyen, aprólékos terv készül minden kertről,
így tudjuk pontosan kiszámolni a rendszer anyagszükségletét és munkadíjátTermészetesen szakmai tapasztalataink segítségével tanácsot adunk a legideálisabb szivattyú típus kiválasztására, amelyet mi szívesen be is szerzünk, s beépítünk így Önöknek kulcsrakész megoldást tudunk kínálni, amelyre természetesen garanciát vállalunk.

Az automata öntözőrendszerekkel megoldást tudunk nyújtani a kert minden részére, hiszen lehet vele öntözni a kis, akár pár négyzetméteres felületektől egészen a sportpálya méretig a gyepet, de a különböző ágyások, sziklakertek, sövények, akár balkonládák is bekapcsolhatóak az öntözésbe, de a zöldséges kert, vagy az utcai díszfa locsolása sem megoldhatatlan feladat. Természetesen a rendszer minden eleme moduláris, azaz a Megrendelő igénye áll mindenek felett, vagyis oda tervezünk locsolást, ahová szeretnék.

A technikai megvalósítással nem untatnék senkit, weblapunkon a Cikkek menü alatt több írást is olvashatnak, amely az öntözőrendszerek felépítését tárgyalja.

Röviden annyit érdemes tudni, hogy gyepfelületeket különféle rejtett szórófejekkel locsoljuk, ezek a locsolási időn kívül visszahúzódnak a talajba, nem zavarják a kert használatát, még a fűnyíró is elmegy felettük. Sokféle szórófej típus létezik, minden esetben a leghatékonyabb megoldást választjuk.

A spray szórófejeket nagyon kicsi, 2-3 méteres szórási sugárnál használjuk. A legtöbb felületre kiváló megoldást adnak a forgó vízsugaras változó kilépőszögű szórófejek, az extrém nagy, 10 méter feletti szórási sugár esetén pedig a rotoros szórófejek széles választékából építjük be a legmegfelelőbbet.

Az ágyások, kiültetések, sövények esetén általában csepegtető öntözést alkalmazunk, amely kimondottan víztakarékos. Kisebb évelők, egynyáriak mellett gyakran használunk mikroszórófejeket is, amelyek minimális locsolási sugárral rendelkeznek, kevés vizet juttatnak ki, de célzottan azok a növények kapják, ahová szánjuk. Így akár bejáró utak mellett is tudjuk öntözni a növényeket, anélkül, hogy az útra is víz kerülne.

Az öntözőrendszerek esetén számtalan lehetőség van, szinte nincs olyan probléma, amit ne lehetne megoldani.

Az öntözőrendszerek lelke a vezérlőegység, amelyen keresztül meghatározhatjuk, hogy mely kert részeket milyen gyakorisággal öntözzük. Vezérlőegységből is többféle áll rendelkezésre, az egyszerűbbeken túl, a komoly, akár minden napra többféle beállítási lehetőséget kínálókig. A vezérlést is lehet finomítani különböző érzékelők segítségével, így megoldható, hogy esőben, nagy szélben szüneteljen az öntözés. A vezérlőegység elektromos kapcsolatban áll a mágnesszelepekkel, amelyek legtöbbször egy talajba rejtett szelepaknában kapnak helyet. A mágnesszelepek, úgy működnek, mint egy “elektromos csap”, azaz a vezérlő adta jelre nyitják, vagy zárják a víz útját. A mágnesszelepektől a víz a szórófejekig egy csővezeték rendszeren jut el. A szórófej felugró kivitelűek, azaz a víznyomására felugranak, majd mikor az öntözés lezárult, ismét visszahúzódnak a talajba.

Természetesen nem csupán díszkertek öntözőrendszerének tervetését vállaljuk, mezőgazdasági termelő üzemek, gyümölcs, zöldség ültetvények öntözőrendszerének tervezése is szerepel tevékenységeink között.