Gyakran előforduló jelenség az udvarokban a különböző burkolt felületek, például a térkövek, kerítések, akár téglafalak mohásodása, azokon zuzmó bevonat képződése. Ez alapvetően egy természetes folyamat, a mohák olyan apró, nedvesség kedvelő kis növények, amelyek a legkisebb repedésekben is képesek megélni, s ott ha jól érzik magukat egyre komolyabb telepeket képeznek. A beton, s a különböző betonból készült, építmények, hasonlóan a tégla alapúakhoz nagyon sok apró, szabad szemmel nem is látható repedést tartalmaznak, felületük sokszor érdes, s ez segíti a mohák megtapadását. Vannak olyan helyek ahol nagyon szép, kellemes hatást kelt a moha bevonat, de a kertnek nem minden részében kívánatosak. A vastag mohatelepek ráadásul megakadályozzák a betonfelületek, téglafalak kiszáradását, s így akár később komolyabb problémákat is okozhatnak, érdemes ezért időnként ezekről a helyekről a mohát eltávolítani.

Ezt legegyszerűbben mechanikus úton tehetjük meg akár egy erősebb kefe segítségével, de ahol megfelelően stabil a felület a magasnyomású mosó is nagyon szép eredményt produkálhat. Miután a durvább nagyobb részeket eltávolítottuk, az ecetes vízbe mártott gyökérkefével átsúrolva tehetjük legszebbé a felületet.

Ha a térkövek közötti fugában nagyon erős a mohásodá, éles késsel érdemes az elmohásodott fugát kikaparni, vagy magas nyomású mosóval durván átmosatni. Ilyenkor a fuga egy része is kijön a térkövek közül, annak a helyét új, jó minőségű, kimondottan térkő fugázására használatos homokkal kell besöpörni.

A mohásodás mérsékelhető impregnáló szerek használatával, amelyek csökkentik a beton, illetve téglafelületek vízfelvételét és a mohák megtapadását is.

Számoljunk le a mohás felületekkel!