Gyümölcsfa ültetési útmutató

Amikor gyümölcsfát vásárolunk, azt mindenképp hosszú távú befektetésnek kell tekinteni, hiszen gyümölcseit hosszú éveken át élvezni fogjuk, azonban a kiváló minőségű gyümölcsoltványt szakszerűen kell eltelepíteni. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni a következőkben.

 

Először mérjük ki hova szeretnénk a gyümölcsfákat, oda hány darab fér el, ne felejtsünk el elég helyet adni a fáknak. Majd ássuk ki az ültető gödröt, amely minimálisan 60x60x60 cm méretű legyen.  A talajnak kártevő mentesnek kell lennie, ha ezzel problémák vannak mindenképp a kertészeti árudában vagy gazdaboltban kell érdeklődni megoldás után.

A megvásárolt gyümölcsoltványokat meg kell óvni a kiszáradástól. Szállítás közben a gyökereket be kell csomagolni, különösen figyelni kell erre, ha nyitott helyen szállítjuk. Ha nem kerülnek rögtön telepítésre, le lehet vermelni a kert talajába őket, pár órás, egy-két napos várakozás esetén elég  vízbe tenni a gyümölcsfákat.

 

Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökerek végét, hogy a sérült részeket eltávolítsuk, külön figyeljünk, hogy a metszlap felülete minimális legyen, ezért ne elnyújtva, hanem kereszt irányban történjen a metszés. A megvágott gyökerű csemetéket áztassuk legalább pár órára vízbe, majd ha van rá mód mártsuk a gyökereket agyagpépbe. Ezzel meg tudjuk akadályozni a kiszáradást és serkentjük a begyökeresedést.

A korábban kiásott gödör aljára érdemes szervestrágyát szórni, azt növényünk nagyon meghálálja. Fontos, hogy a trágyára pár centiméter földréteget szórjunk, hogy a gyökér a trágyával közvetlenül ne érintkezhessen. A gödör ásásakor félretett földből érdemes a legfelső humuszos réteget tenni legalulra a növény gyökereihez. Az oltványt úgy kell elhelyezni a gödörben, hogy az oltás helye föld felett maradjon.

A gyökerek körül tömörítsük minél jobban a talajt, akár taposással is. Öntözzük be jó alaposan, így el kell érnünk, hogy a gyökerek mellett ne maradhasson levegő. Egy fához legalább egy vödör vizet el kell használni a megfelelő eredményhez.

A fa védelme érdekében az északi oldalán helyezzünk el egy karót, de vigyázzunk az leverés közben ne sértse meg a gyökereket, és a fát kössük ki!

Fagyos időben semmiképp sem ültessünk gyümölcsfát, a legoptimálisabb telepítési idő lombhullástól a komoly fagyokig terjedő időszakban van. A hideg téli napokra érdemes a gyümölcsfa tövére 30 cm magasan földet kupacolni, de figyelem, az első tavaszi napon ezt el kell távolítani! A téli hónapokra érdemes a fák törzsére vadvédő hálót rögzíteni, a táplálékszegény időben a vadak ugyanis hatalmas kárt okozhatnak!

 

Reméljük, hogy rövid leírásunk segítségével sikerül gyümölcsoltványainkat szakszerűen eltelepíteni és sok örömük telik majd bennük!

 

Alma - Pinova

Gyümölcsfák ültetése