Ha a teljes igazságot nézzük, az ültetési szezon most jött el! Bizonyára furcsán hangzanak ezek a szavak az elmúlt napok időjárása és a médiában megjelent ítéletidőt jósló ijesztgetések után.

Nagyon sok tévhit él az emberekben, ezek egy részére szeretnék választ adni.

Gyakori kérdés, hogy mit lehet ilyenkor még ültetni? A válasz, mindent. Léteznek olyan kiszerelések, amelyek segítségével növények akár nyáron is telepíthetők, míg más növények nem. Ilyenkor, november hónapban azonban bármilyen méretű, bármilyen kiszerelésű (szabadgyökeres, földlabdás, konténeres) növény biztonsággal ültethető.

Sőt, szabadgyökerű növény, például gyümölcsfa, szőlőoltvány, bogyós gyümölcs, csak ilyenkor telepíthető biztonságosan. Miért? Amikor a szabadgyökerű növény kitermelésre kerül, a gyökerek egy része megsérül. A sérült gyökerek nem tudnák vízzel ellátni a növény párologtató felületeit, a leveleket és a növény nagyon hamar kiszáradna. Ezért lehet csak lombhullás után forgalomba hozni őket. Novemberre a növények lehullatják leveleiket, leáll a nedvkeringésük, így nem tudnak kiszáradni szabadgyökérrel sem. A tél és kora tavasz folyamán az ősszel ültetett növények gyökérfejlődése megindul, és mire tavasszal lombosodnak, ismét teljes lesz a gyökérzetük. A földlabdás növények is hasonlóan működnek. A különbség, hogy ott a növény egy földlabdával kerül kitermelésre, amelyben  a gyökerek jelentős része megmarad. A földlabdán kívüli gyökerek viszont itt is sérülnek, ezért fontos a nyugalmi állapotban telepítés.

Gyakran halljuk, hogy az ilyenkor ültetett fák megfagyhatnak. Ez azonban egy óriási tévhit! Amikor a növények anyagáramlása ősszel lelassul, majd leáll a sejtjeik víztartalma is megváltozik, csökken. Ha a növény nyugalmi állapotban van, nem tud elfagyni. Ahogy a kertben levő, korábban odaültetett növények sem fagynak meg ősszel. Egy talajmenti fagy sem tud kárt tenni bennük, hiszen életük során még számtalan faggyal fognak találkozni. A növényekben kárt leginkább a tavaszi fagyok tehetnek, amikor a növény nedvkeringése újra megindult, a rügyek elkezdtek pattanni, esetleg már virágzásban van a növény. Egy ilyen állapotban bekövetkezett fagy valóban komoly károkat okozhat. De ezt nem szabad összekeverni az őszi fagyokkal.

A telepítés szempontjából alapszabály, hogy amíg a talaj felső 5 centiméteres rétege nem fagy össze, lehet ültetni, ezért a talajmenti fagy egyáltalán nem akadályozza a telepítést.  Az elmúlt évek tapasztalatai alapján december közepéig minden gond nélkül lehetett ültetni.

A hidegebb napok egyedül a kertbarátok kényelmének nem tesznek jót, hiszen sokkal kényelmesebb 25 fokban ültetni, mint egy párás, pár fokos novemberi napon. De azt sem felejtsük el, hogy ilyenkor növényeink nem tudnak kiszáradni, számukra sokkal jobbak a feltételek.

Arra érdemes odafigyelni, hogy fagyos időben a növény gyökerei minél kevesebbet legyenek szabadon. Családi ház kertekben, ahová jellemzően 10 darabos mennyiségek kerülnek csak ki, szoktuk javasolni, hogy a reggeli fagyban nyugodtan ki lehet ásni az ültető gödröket, de fagy kiengedése után, délelőtt 9-10 óra után vigyék ki a területre a szabadgyökerű gyümölcsoltványokat. Természetesen földlabdás, konténeres növényeknél ilyen megkötés sincs.

Sokan kérdezik, hogy a tavaszi vagy az őszi ültetés a jobb. A korábban leírtak miatt, azaz a növénynek sokkal több ideje van begyökeresedni az őszi ültetés után, egyértelműen ezt javasoljuk. Az elmúlt években a gyors, hirtelen kitavaszodás végképp nem kedvez a tavaszi ültetésnek, túl hamar jelennek meg a levelek a növényeken, amikorra még nem fejlődött ki eléggé a gyökérzetük.

Szintén gyakran kérdezik ha nincs idő korábban ültetni, csak november második felében, vagy tavasszal tudnának, melyiket javasoljuk. A fent leírtak miatt még egy december eleji ültetés is jobb mint egy tavaszi.

A novemberi időszak tehát ideális a gyümölcsfa és minden egyéb növény ültetésére, a hidegebb napok se riasszanak el senkit, a legnagyobb sikerre akkor lehet számítani, ha az új növények még novemberben a kert talajába kerülnek.

 

Gyümölcsfák

Lehet még ültetni? A válasz: Igen!