Sajnos elérkezett a selyemfényű puszpánmoly újabb nemzedéke, a hernyók megjelentek a puszpángokon (Buxus),s hatalmas károkat okoznak.

Annyira gyors ütemben terjed, és olyan gyorsan végez a növényekkel, hogy csak sürgős és erős közbeavatkozással lehet megmenteni a kertekben a buxusokat.

A puszpángmoly hernyója általában a növény belsőbb, sötétebb részein, a levelek fonákán található meg, ezért is fontos, hogy naponta meg kell nézni a buxusok belsejét, nincs-e ott.

Puszpángmoly hernyója

 

Mikor már kívülről is láthatóvá válik, nagy a baj…

A fiatal hernyók hámozgatják a leveleket, az idősek pedig teljesen le is rágják, s egy ürülékkel teli szövedéket hagynak hátra. Gyakran úgy lerágják a növényt, hogy csak a csupasz levélnyelek maradnak.

Itt még lehet segíteni, azonnali és többszöri kezeléssel…

Sok ügyfelünk kérdezi mit lehet tenni.

Ha időben sikerül észrevenni rovarölő szerekkel meg lehet gátolni vagy csökkenteni lehet a további kártételt. Hatásosak a kontakt szerel (Decis, Karate) és a felszívódók (Actara), azonban az erős fertőzés miatt gyakran, akár 3-4 naponta ismételni kell. Kimondottan hatásos ellene a Karate Zeon. De nem lehet elégszer mondani az ismétlő kezelések fontosságát.

Sajnos nagyon sok a fertőzött és kezeletlen Buxus a környéken, így aki meg akarja védeni növényét sokkal nehezebb feladat előtt áll.

Erős fertőzés esetén a növényt tarra rághatják, ilyenkor a miellőbbi kivágás és elégetés lehet csak sajnos a megoldást.

 

… itt sajnos a növény már menthetetlen

Figyeljünk fokozottan, és védekezzünk növényvédőszerekkel, csak így lehet csökkenteni a károsító jelenlétét.

 

 

Támad a puszpángmoly!