DSC_0298rrA gyümölcsök első növényvédelmi teendője minden tavaszon a lemosó permetezés elvégzése.

Ezt jellemzően a metszés elkészültével szokás megtenni, lehetőleg egy melegebb, 8-10°C hőmérsékletű, szélmentes napon, amikor a permetezés után legalább 5-6 órával nem várható csapadék.

Eddig ezeknek a feltételeknek nem felelt meg az időjárás, most azonban úgy tűnik a körülmények ideálisak.

A lemosó permetezés a rügyeken, vázágakon, kéregrepedésekben található gombák, rovarkártevők ellen hatásos, jelentősen lehet a számukat gyéríteni, s sok későbbi növényvédelmi problémát megelőzni.

Fontos a lemosó permetezés tényleg lemosó legyen, azaz bő permetlével kell a növény minden részét alaposan átfújni. A fás részekre, ágakra, törzsre is bőven kell permetlevet juttatni, ha idősebb a fa, repedezett a kérge, akkor nyugodtan fújjunk a repedésekbe olyan sok permetlevet, hogy szinte ki folyjon onnan. Ezekben a repedésekben nagyon sok olyan szervezet telel, amik később meglehetősen sok problémát okozhatnak.

Lemosó permetszerből nagyon sokféle áll rendelkezésre, olyat érdemes választani ami tartalmaz réz, kén és olaj komponenseket.

A réz és kén a legtöbb gomba ellen hatásos, míg az olaj a rákerülve a legtöbb kártevő rovar, atka áttelelő formáira azok alatta elpusztulnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy a lemosó szerek elemi anyagokból épülnek fel, még a bio termesztésben is engedélyezettek. Használatuknak nincs semmiféle káros hatása, nincs szermaradvány ami bármilyen termésben felhalmozódna.

Itt a lemosó permetezés ideje!