Azok a finom pálinkábavaló gyümölcsök…

Régi és különösen igaz mondás, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból bizony pálinkát is. Az igazi, finom pálinkához azonban hosszú út vezet. Kiváló pálinkát, csak első rangú cefréből lehet főzni,a cefre alapanyaga pedig a kitűnő gyümölcs. Ezért a pálinkafőzés technológiájának első lépése a gyümölcs kiválasztása. Egyrészről figyelni kell a cefrébe kerülő gyümölcs minőségére, régóta ismert, hogy a cefre nem a rothadó, tönkrement gyümölcsök gyűjtőhelye.

Másrészről a cefrébe kerülő gyümölcsök fajtája is meghatározó. Az egyes fajtáknak más a cukortartalma, zamata és ami a legfontosabb, eltérő az aromájuk. Ha adott faj egyes fajtáiból készítünk pálinkát meglepő különbségeket vehetünk észre. Egyes fajtákból készített pálinka illata már messziről árulkodó, míg másokból sokkal jellegtelenebb párlat készül. Ezt ne rójuk fel ezeknek a fajtáknak hibaként, lehet, hogy ők más célú felhasználásra (gyümölcslé, lekvár) kiválóak.

Ha úgy döntenénk szeretnénk első osztályú aromás pálinkát készíteni mégis melyik gyümölcsfajtákat ajánlatos választani?

Kajszibarack vagy sárgabarack esetén a legjobb választás a Magyar kajszi vagy a Gönci magyar kajszi, mindegyik zamata, íze kiváló, ráadásul nagyon jó a mennyiségi kihozataluk is. Jó megoldás még a Pannónia is, viszont kisebb koronája révén valamivel kisebb termésátlaggal számolhatunk.

IMG_0411r

Magyar kajszi

A szilva pálinka méltán sokak kedvence, különleges aromája miatt. Ráadásul előnyös tulajdonsága, hogy gyümölcstömegre viszonyítva belőle készíthető a legtöbb pálinka. A pálinka barátok egyértelmű véleménye, hogy a legfinomabb pálinka a Besztercei szilvából készül. Egyedülálló íze, kellemes savtartalma magáért beszél és könnyen el lehet különíteni más szilvafajtáktól. A szilvapálinka hazájának sokan Békés megyét tartják, ottani különlegesség a Vörös szilva. A szatmári szilvapálinka viszont a nemtudom szilvából készül. Ezek tájfajták, országos kereskedelmi forgalomban nincsenek, ezért a legjobb választás a házikertekbe a Besztercei szilva.

IMG_0059rr

Besztercei szilva

Nagyon finom aromás pálinka készül a körtéből is, itt több fajta közül is választhatunk. Általában az őszi, téli fajtáknak magasabb a cukor tartalma, jobb cefre alapanyagok. Legfontosabb kivétel a Vilmos körte, amely egy nyári érésű fajta, de olyan különleges íze és zamata van, amelyek az egyik legjellegzetesebb pálinkává teszik. A kései körték közül a Bosc kobak a körtepálinka egyik fő alapja, köszönhető kellemes zamatának és bő termésének.

Az alma sokszor lebecsült pálinka alapanyag, pedig sokszínűsége változatos íz és zamat világa miatt többet érdemelne. A körtékhez hasonlóan az almák esetében is jobbak az őszi érésű fajták, ezeknek magasabb a cukortartalma, a nyári almákból kevésbé zamatos és csekély mennyiségű pálinka készíthető. Az esetleges fűszeres különleges zamató fajták íze a pálinkában is megjelenik, célszerű ezért őket is alkalmazni. Nagyon finom pálinka készül a Jonathán, a Jonagold, a Golden delicious fajtákból, de ide sorolható még a Gála és az Idared is.

A cseresznye pálinka újra reneszánszát éli, egyre többen kóstolják meg és kezdik el szeretni. Sajnos korábban sok kommersz cseresznye pálinkának mondott ital rontotta a renoméját, mostanra viszont lehet találni, valóban ízletes, igényes pálinkákat. Ha az otthoni főzés mellett döntünk a legjobb alapanyag a Szomolyai fekete fajta, dús levével, magas szárazanyag és cukortartalmával páratlan ízt kölcsönöz a pálinkának. A roppanós cseresznyék kedvelőinek sem kell lemondani a pálinka készítésről, a Germersdorfi 3-as cseresznye is kellemes pálinkát szolgáltat, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Szomolyai feketének párja nincs.

A meggy cukortartalma kisebb a cseresznyénél, viszont a belőle készült pálinka nagyon kellemes, érdekes erős zamata van, enyhén marcipános-mandulás, ami különösen pikánsá teszi. A legjobb meggyfajta a pálinka készítés szempontjából az Újfehértói fürtös, de kiváló a Debreceni bőtermő is. Különlegesség a cigánymeggy, amelyből a többi meggy fejtához képest lágyabb pálinka készül, viszont a jóval apróbb termések miatt a munka is több vele.

Különleges gyümölcsünk a birs, amely sajnos egyre kevesebb kertben van jelen. Pálinkája különösen finom, zamatos, de ezért sokat kell dolgozni. Pálinka kihozatala nagyon gyenge, jóval kisebb mennyiségű pálinka készül belőle, mint más gyümölcsökből. Ráadásul csak nagyon éretten lehet szedni és a gyümölcs csekély nedvességtartalma miatt még vízben is szokás áztatni. A birs fajtájánál a Bereczki birset kell kiemelni, amely egy világhírű magyar fajta, érdemes megbecsülni és minél több kertbe ültetni.

IMG_0002r

Bereczki birs

Melyik gyümölcsfajtákból készül a legjobb pálinka?