Bármilyen hihetetlen is, de lassan újabb évet hagyunk magunk mögött, ahogy a fákról  elfogytak a levelek, a kertben már csak az örökzöldek díszítenek, „játszótársunk” a vakondok téli álmát alussza, ezek mind bizonyítják az ősznek leáldozott. Hiába vetünk ravasz pillantásokat az ablakon át a kertre és reménykedünk hátha megpillantunk valamilyen kis virágzó csodát, amely színt vihet napunkba a naptár kegyetlen módon kijózanít, már bizony decemberben járunk, ez az év is elmúlik. A kertben már nem igazán akad tennivalónk,egy fontos növényekkel kapcsolatos kérdést kell megoldanunk milyen karácsonyfát is válasszunk. Persze ez minden családban újabb problémákat vet fel, mekkora fát vásároljunk, hova tegyük, esetleg cserepes fenyő legyen, vagy vágott, netán vegyünk egy műfenyőt és sok évre mentesüljünk egy újabb gond elől a karácsonyi bevásárlások közepette?  Ismerős kérdések?

Előre leszögezem jó megoldást nem tudok adni. Nem fogom megoldani a karácsonyi ünnepkör egyik nagy problémáját a karácsonyfa kérdést, csupán leírnám véleményemet. Jól olvasták véleményt írok, ami biztosan több tekintetben szubjektív, de úgy gondolom, az egész karácsonyfa vásárlás egy nagyon szubjektív dolog. Gondoljunk bele mit szeretnénk. Ha Szenteste az egész család ott ülhetne egy gyönyörű, szépen feldíszített karácsonyfa alatt, s együtt ünnepelve éreznénk át a karácsony adta boldogságot. Ehhez fontos lépés fa kiválasztása. A karácsonyi időszakban számtalan helyen lehet fenyőfát vásárolni, a választék is jellemzően hatalmas, akár a méretet, akár a fajtát nézzük, és az árak is hasonló változatosságot mutatnak.

Faj szempontjából a lucfenyő a legfontosabb és legnagyobb számban vásárolt, köszönhetően kedvező árának és kellemes illatának. Az ezüstfenyő egy kategóriával drágább, de még mindig elég keresett, és a képzeletbeli piramis csúcsán helyezkedik el a nordmann fenyő (jól írtam, nordmann a fenyő neve, melyet egy finn zoológusról kapott, téves a magyar köznyelvben elterjedt normann, vagy normand fenyő megnevezés). Illetve vannak még az úgynevezett választék bővító fajok, mint például a fekete fenyő, vagy a duglász fenyő.

Ha csupán a tartósságot nézzük a nordmann fenyőn maradnak fenn legtovább a tűlevelek, ez tény, illetve mikor száradni kezdenek akkor sem hullanak le, hanem a magas gyantatartalma miatt a fán maradnak. Igaz ilyenkor sem kell alóla a leveleket takarítani, véleményem szerint azonban nem nyújt épp egy felemelő látványt ebben az állapotban. Bár a legtartósabb fenyőnek tartják sokan, ezzel egy kicsit vitatkoznék, sok helyen épp a tartóssága miatt már nagyon korán vele kezdik a karácsonyfák vágását, előfordul, hogy már novemberben. Ezért csalódtak benne sajnos sokan, hogy január első napjaira már gyakran nem mutatja a legszebb formáját, ráadásul ehhez társul még egy magasabb, gyakran 10 000 Ft feletti ár is. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a nordmann fenyő habitusa, levélszíne gyönyörű, a legformásabb fenyők közé tartozik, nagyon szép szabályos az ágrendszere.

Az ezüstfenyő sok tekintetben a luc és a nordmann fenyő között áll, árban is egy középkategóriát képvisel és tartósságban is, bár véleményem szerint a tartóssága inkább a nordmannéhoz áll közel, kevéssé hajlamos a levélhullásra, főleg ha nem novemberi vágásról van szó. Ezüstfenyőben általában nagy választék áll rendelkezésre, lehet köztük találni kimondottan széles, hatalmas fenyőket és gyakoriak a keskenyebb példányok is. A levél színét tekintve is nagyon változatos a kép, az igazi, szürkés-kékes ezüst levelű példányoktól a majdnem teljesen zöld levelűekig nagy a választék. Sokan nehezményezik a tűinek bökősségét, ez sajnos tény, ugyanakkor ezt ellensúlyozza nagyon szép formájával. Jómagam a legszebb karácsonyfának az ezüstfenyőt tartom, szép lombszíne, szabályos koronája gyakran mesekönyve illő karácsonyfát mintáz.

A lucfenyő sajnos kevésbé tartós, de ettől függetlenül nem biztos, hogy rossz választás. (A tartósság szempontjából engedjék meg a saját véleményemet. Zavaróan sokszor olvasom, hallom, hogy a lucfenyőt már január első napjaiban ki kell dobni annyira hullik, bezzeg a drágább fenyők mennyivel tovább bírják. Ezzel vitába szállnék, nem ilyen egyszerű a kép. Ha egy viszonylag friss vágású lucfenyőt, egészen karácsonyig az udvarban tartunk kint, az a legtöbb esetben komolyabb tűhullás nélkül bírja január 10-15-ig. Egy drágább például nordmann fenyőt viszont ha kivágnak november 20. körül mire feldíszítésre kerül már egy hónapos, s sajnos a száradás jelei rajtai is megmutatkoznak.)

A fák ár érték arányát vizsgálva a magasság is mindig nagy kérdés, hiszen ez komolyan befolyásolja az árat. Jellemző, hogy a kisgyerekes családok inkább a plafonig érő nagy fát választják, hiszen egy gyermek számára nincs csodálatosabb mint egy mennyezetig érő hatalmas karácsonyfa. Ez általában akkora élményt nyújt, amelytől nem szabad megfosztani a gyerekeket. Ha szűkösebbek az anyagi lehetőségek a lucfenyő remek megoldást szolgáltathat, nagyobb örömet fogunk okozni egy óriási lucfenyővel, mint egy talán kevesebb tűlevelet hullató, de csak fele, harmad akkora nordmannal. Ne felejtsék a karácsony az örömről, boldogságról szól!

Ráadásul léteznek apró trükkök, amivel a fát továbbra is szebbnek tudjuk láttatni, ilyen például a díszítés előtti helyes tárolás, vagy a szobában való elhelyezés.

Miután megvettük a fát célszerű minél hűvösebb és párásabb helyen tárolni, semmiképp sem egy száraz levegőjű kamrában, inkább kint az udvaron.

A szobában lehetőleg kerüljük el a radiátor, hősugárzó környékét, ez nagyon sokat számít a tartósságnál. Ha van módunk helyezzünk el a szobában párologtatókat is. A legjobb ha a lakásnál egy kicsivel hűvösebb télikertbe tudjuk helyezni a fát, lényegesen tovább tudunk benne gyönyörködni.

Az elhelyezésnél leírtak fokozottan igazak a cserepes karácsonyfákra, ők még érzékenyebbek a környezeti feltételekre. Ha ilyen fenyőfában gondolkodunk kiemelten fontos a jó minőségű fenyőfa, és a növény felkészítése a szobai létre. A vásárlás után a fenyőt fokozatosan szoktatni kell, azaz lépésenként egyre melegebb helyekre vinni (először a garázs, aztán a kicsit megelebb kamra, végül a szoba), és minden helyen legalább 3-4 napot el kell töltenie a fenyőnek, hogy tudjon alkalmazkodni. Karácsony után ugyanezt visszafele is kell játszani, így van esélyünk, hogy túléli a fenyő a megpróbáltatásokat. Hiszen ez számára óriási megterheléssel jár, mindent meg kell tenni, hogy ezt enyhítsük. A minőség tekintetében figyeljünk oda, hogy a fenyő jól begyökeresedett legyen, ha kicsit megmozgatjuk a cserépben levő talajtól a növény nem mozoghat külön, így ki tudjuk kerülni a karácsony előtt gyorsan felcserepezett gyenge minőségű egyedeket.

Ezek után milyen fenyőfát javaslok? A korábban leírtak talán adnak egy kis támpontot de a legfontosabb, hogy azt a fenyőfát vásárolják meg, amelyik Önöknek igazán tetszik. Ne tudományos alapon próbáljanak meg dönteni, ne csak az árcédulát figyeljék, de tartsák észben, hogy nem biztos, hogy a legdrágább fenyőfa a legszebb. Hallgassanak a szívükre, amelyik fa igazán megtetszik, amelyikkel úgy érzik a legnagyobb örömet tudják majd okozni gyermekeiknek, az lesz az Önök karácsonyfája. Ne feledjék egy szép karácsonyfa megalapozza a boldog ünnepeket.

Milyen karácsonyfát vegyünk?