Mikor vége a télnek, a szürkeségnek mindenki vágyódik ki a természetbe, a kertbe, hogy minél több színnel, csodával,  virágzó növénnyel találkozhasson. A hosszú tél után a legtöbb növénynek azonban idő kell, amíg legszebb formáját mutathatja. Szerencsére léteznek olyanok is, akik a tavasz első pillanatában is megannyi szépséggel és virággal kápráztatnak el minket.

Mivel a márciusi időszak meglehetősen hideg, s éjszakánként még gyakoriak a fagyok, ezért egynyáriak szóba sem jöhetnek. Az árvácska, amely kétnyári virág viszont a legszebb díszítője lehet az ágyásoknak, balkonládáknak. Lehet ősszel is ültetni, ugyanis kiváló hidegtűrésének köszönhetően tavasszal ismét virágozni fog, de tavaszi kiültetés után is az igazán komoly májusi melegekig gyönyörűen virágzik. Szinválasztéka hatalmas, s óriási és apró virágú fajták egyaránt fellelhetők belőle.

A kertek talán legpompásabb kora tavaszi díszei hagymások, a tulipán, a jácint, a nárcisz, a krókusz, náluk pompásabbat elképzelni sem lehet. Életmódjuk különleges, s ebből következik, bár tavasszal nyílnak, de a talajba hagymájukat ősszel kell elültetni. Tavasszal is van lehetőség hagymások, gumósok ültetésére, ilyen például a kardvirág, a frézia, a dália, azonban ők később, nyáron fognak nyílni.

A lágyszárú évelők között is számtalan tavasz hírnök létezik, akik egyre több kertben jelzik a szerelem évszakának beköszöntét. Feltűnő és nagy virágainak köszönhetően mindenki kedveli a leánykökörcsint. Amely védett növény, de termesztésben van, ezért a kertészetekben megvásárolható. A természetben lila virágú változatai láthatók, amelynek közepén óriási citromsárga porzótömeg díszlik, de a nemesítésnek hála egyre több helyen látható piros és fehér virágú változata is.  Tavaszi virágzása után is aranyos növény, ugyanis hajtásai erősen molyhosak, s mint kis „szőrcsomó” marad egész nyáron a kertben. Évelő ágyások, sziklakertek tökéletes helyet biztosítanak számára.

Szintén nagyon korán virágzik a havasi daravirág, amely apró kis évelő, s citromsárga virágai szinte teljesen befedik a növény felületét. Feltűnő, messziről észrevehető kis csoda. Sziklakertek kedvenc növénye, amely még a hideg, havas márciusban is szorgosan virágzott.

Havasi daravirágHavasi daravirág

A tavaszi időszak kedvelt növénye a kankalin, vagy más néven primula. Legtöbben rögtön a cserepes verziójára gondolnak, de élnek kerti primulák is, amelyek évelő növényként minden évben újra és újra megajándékoznak virágaival. A kankalin hidegtűréséből adódik, hogy már márciusban virágzik. Szerencsére nem egy túl érzékeny növény, így a legtöbb ablakpárkányon már jól érzi magát, sokáig gyönyörködhetünk benne. A cserepes primulák élénk színeikről ismeretesek, kék, bordó, lila, piros, sárga, de mostanra már többszínű, csíkos virágú fajtái is megjelentek. Látványos virágzata szinte mindenkit magával ragad, az élményt pedig csak fokozzák fodros, élénkzöld, frissességet sugárzó levelei. A kerti évelő primulák rendszerint valamivel kisebb virágúak cserepes társaiknál s általában halványsárga- sárga színekben pompáznak, s virágaik lehetnek akár hosszabb száron, de szár nélkül is.

Gömbös kankalin Lila

Gömbös kankalin

Kékes, lilás, rózsaszínes árnyalatokban pompáznak a különféle pázsitviola hibridek, amelyek szintén nagyon jó hidegtűrésűek. Apró virágaik szinte párnaként beborítják a növények teljes felületét. Kiváló sziklakerti növény, apró sziklarepedésekben is jól érzi magát, s nagyon hosszan virágzik, s évről évre nagyobb felületet borít be.

Pázsitviola

Pázsitviola

Természetesen nem csupán az alacsony évelők, de a nagyobb termetű cserjék között is vannak nagyon korai virágzásúak.

Egyik legkorábbi nagyméretű cserje a japánbirs, amelyet jórészt tövises bokrukról és pirosas, rózsaszín, fehér virágaikról ismerhetőek fel. Általában felfelé törő, sűrű ágrendszert nevelnek, amelyeket kora tavasszal teljesen befednek virágaik. Az őszi időszakban gyakran hoznak sárga színű termést, amelyek egy kisebb almához hasonlítanak. Ezeket akár szobai díszként is lehet alkalmazni, a polcot végigrakva nagyon dekoratívak. Frissen nem célszerű elfogyasztani, mert nagyon kesernyés és kemény, de kompótoknak pikáns ízt adhatnak.

Kerti japámbirs Pink Lady

Díszbirs

Sok helyen látható, nagyon kedvelt növény az aranyfa, amelyet sokan aranyesőként vagy aranyvesszőként ismernek. Kora tavaszi sárga virágai mindenki által kedvelté teszik, mégis viszonylag kevés új kertbe ültetik. Kimondottan hálás növény, akár sövényként is használható. Sok új fajtája van, a Marée d’Or’ alacsony széles cserje, citromsárga virágokkal, míg a Golden Times fajta levelei kihajtáskor sárgák, csak később zöldülnek be, s ezzel a tarka lombjával különleges színfoltot jelent a kertben.

Aranyvessző

Aranyfa

Különleges növény a kikeleti bangita, amely sokszor már december-január környékén elkezd virágozni, de fő virágzási ideje március elején. Rózsaszín virágai csoportokban állnak, s beborítják a teljes növényt, ráadásul illatuk is nagyon kellemes. A bangitákhoz hasonlóan nagyméretű cserje, azonban különösen jól metszhető, alakítható. Ősszel levelei vörösre színeződnek, s így a kertnek nem csak tavasszal, hanem ősszel is kiemelkedő éke.

Kikeleti bangita

Kikeleti bangita

A téli jázmin neve is utal korai virágzására, amely gyakran már februárban bekövetkezik. Sárga virága szögletes zöld vesszein jelennek meg s visznek színt a tél végi napokba. A téli jázmin különleges habitusú növény, ugyanis hosszú vesszei ívesen hajlanak, s lecsüngenek. Ezért kiválóan alkalmas támfalak tetejéről azok befuttatására. Olyan helyeken, ahol a betakarandó fal alatt, előtt nincs hely, a felfutó növények sem jöhetnek számításba, míg a fal tetejére ültetve a jázmin onnan lecsüng, s sűrű takarást ad.

Téli jázmin

Téli jázmin

A tavasz nagyon-nagyon sok csodát tartogat a kertbarátok, kertészkedők számára, érdemes nyitott szemmel és szívvel járni s minél több időt a kertben tölteni.

Kora tavaszi virágzók