Pontosítom a címet, a szabadgyökerű gyümölcsoltványokra kell még pár napot várni, hiszen a szabályok szerint a kitermelés nem történhet október 10-e előtt. Egész pontosan a lombhullás idejét kell figyelembe venni, azonban a jogalkotó az egyszerűség kedvéért határozta meg ezt a dátumot. Október 10-e azonban a kitermelés kezdete, utána még mindig szükség van pár napra, amíg a gyümölcsoltványokat sikerül az árudába szállítani, ott fajtánként a vermelő ágyakba helyezni, ezért nem hibázunk nagyot, ha azt mondjuk október 15-től már biztosan meg lehet őket vásárolni.

De miért is fontos ennyire a lombhullás? Kulcs a gyümölcsoltványok „kiszerelése”, ugyanis szabad gyökerűek, tehát a gyökérzetet semmilyen termesztőedény, konténer, vagy földlabda nem veszi  körbe, ténylegesen szabadon állnak. Egyrészt a kitermeléskor kismértékű gyökérsérülést szenvednek (amely természetesen később regenerálódik), másrészt a mozgatásuk, szállításuk során a gyökerek könnyen megszáradhatnak. Amikor egy növény leveles állapotban, vegetációban van, a gyökerek által felvett vizet a leveleiken keresztül párologtatják el anyagcseréjük során. Ha a gyökerek felől nem tud újabb vizet felvenni, mert a gyökérzet nincs talajban, viszont a leveleken keresztül párologtat, saját magát kiszáríthatja. Levelek nélkül azonban nem tud párologtatni, így jelentősen csökken a kiszáradás veszélye. Ennek ellenére a gyökerek kiszáradását meg kell akadályozni, az életképesség megőrzéséhez törekedni kell a gyökérzet nedvesen tartását. Azonban a szállítás idejét megfelelő odafigyeléssel kockázat nélkül el tudják viselni. A megvásárolt gyümölcsoltványokat minden esetben becsomogaljuk, hogy a gyökérzet ne száradjon ki a hazaszállítás alatt, s mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy amint hazaért velük  vagy nedves talajba, vagy vízbe kell állítani a gyümölcsoltványokat, de a legjobb ha mielőbb végleges helyükre kerülnek szakszerűen elültetve.

Szerencsére már nagyon közeleg október közepe, s így pár nap múlva a gyümölcsoltványok teljes választékával várunk mindenkit szeretettel!

 

Gyümölcsoltványok

Miért kell még várni a gyümölcsfákra?