A szép gyep sok ápolással, elfoglaltsággal jár, s ezek közül a munkák közül kiemelkedik a gyepszellőztetés.

Minden tavasszal érdemes elvégezni, ilyenkor a talajfelszínen levő levágott fűnyesedékből (akkor is marad, ha mindig gyűjtős géppel végezzük a fűnyírást), mohából, elhalt növényi részekből egy filcréteg alakul ki, amely megakadályozza a víz, tápanyagok lejutását a talajba, ahonnan a gyep alkotó füvek fel tudnánk venni.

A talaj sokszor tömődött, levegőtlen, a gyepszellőztetés ezen is segít. A mohát nagyon hatékonyan el lehet vele távolítani a gyepből, illetve nagyon sok gyomnövényt is tönkretesz, így tisztítja  a gyepet. A gyep alkotó fűfajokban nem tesz kárt, sőt sarjadzásra, bokrosodásra készteti őket.

A gyepszellőztetést legjobb hatásfokkal géppel végezhetjük, a legjobb munkát a benzines gépek végzik. Kisebb kerteknél a kézi eszközök, esetleg a nagyon határozott gereblyézés is megoldást adhat.

A gyepszellőztető gép nagyon hasonló egy fűnyíróhoz, azonban alatta egy vízszintes tengelyen több, függőlegesen álló kés található, amely belekap a talajba és így szellőzteti.

A gépi szellőztetésnél érdemes a kert minden pontját hosszában és keresztben is megjárni, hogy tényleg minden részt alaposan megszellőztessünk. Általában a gyepszellőztető gépek nem gyűjtik a hulladékot túl jó hatásfokkal, praktikus a szellőztetés után gyűjtőkosaras fűnyíróval összeszedni a nyesedéket.

Mielőtt azonban nekiállnánk szellőztetni mindenképp jelöljük meg az öntözőrendszer szórófejeit, mert azokban komoly kárt okozhatunk.

A jól szellőztetett gyep kissé leharcoltnak tűnhet, de ez így normális, minél jobban szellőztetünk, utána  a gyep annál erősebb, szebb növekedésű lesz.

Szellőztetés után érdemes a gyepet meg is szórni műtrágyával, hogy az minél előbb, minél erősebben hajtson ki.

Még nem késő gyepet szellőztetni